A száraz, improduktív köhögés …nem mindig betegség az ok…..

A száraz, improduktív köhögés …nem mindig betegség az ok…..

A száraz, improduktív köhögés okai

Mi okozhatja a száraz, improduktív köpet nélküli köhögést?

Az érintett úgy érzi, kaparja, irritálja valami a torkát, és köhögésre, sokszor kínzó, erőltetett köhögésre kényszeríti, viszont váladék nem ürül. Ezt leszámítva nincs tünet. Mi lehet hát a kiváltó ok? Biztosan beteg?

Betegség…

Lehet a  száraz köhögés hátterében  kezdődő gyulladásos betegség, de kísérő tünete is lehet pld.:  asztmának, reflux betegségnek,  és szívelégtelenség is okoz ilyen problémát. Különböző gyulladásos megbetegedés,  pld. hörgőgyulladás, légcsőgyulladás, allergia, asztma is lehet a kiváltó ok. Amennyiben ez kizárható, esetleg el kell gondolkodni, hogy….:

Gyógyszerek is okozhatják….

De az sem elképzelhetetlen,  hogy gyógyszerek mellékhatása okozza a köhögést (pl. a vérnyomáscsökkentésre szedett ún. ACE-gátlók is okozhatják) Érdemes elolvasni a tájékoztatón a mellékhatásokat….

Védelmi reakció is lehet…

A köhögés általában a szervezet védelmi reakciója, mely a köhögési reflex váltja ki, annak érdekében, hogy a légutakból az idegen anyag távozzon, ezt  a légutakba került idegen anyag (por, gázok, kemikáliák, stb.) is kiválthatja. Esetleg a helyiség száraz levegője is okozhatja. Érdemes elgondolkodni voltunk-e olyan helyen ami ilyet okozhat, vagy nem túl száraz-e a levegő a lakásban?

Pszichés eredetű…

Ha semmilyen szervi eltérés, betegség nem mutatható ki, előfordulhat, hogy az ingerköhögés pszichés okokra vezethető vissza. Az érzelmi megterhelés hatására fokozódik a köhögés, de az alvást nem szakítja meg köhögési inger. Okozhatják funkcionális zavarok, vagy TIC.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Cikkajánló

DOHÁNYOS KÖHÖGÉS
Betegségek

Dohányos köhögés

  Az  évek során lerakódott,  és a légutak falára feltapadt nyálka réteg a tüdőt, a légutakat irritálja, gyulladást, és más betegségeket, légszomj érzetet okozhat.  Dohányos köhögés esetében is segíthet az RC Cornet Szájkürt

érdekel »
FÜLKÜRTHURUT
Betegségek

Fülkürthurut

A betegségre utalhat a fülben hirtelen nyomásérzet keletkezése,  fülkürthurutra utalhat. A betegség a fülkürt, más néven Eustach-kürt akut gyulladásából adódik, a fül dugulás érzését okozza. Fülkürthurut esetében segíthet az RC Cornet Orrkürt használata

érdekel »
ARCÜREGGYULLADÁS
Arcüreggyulladás

Nátha vagy arcüreggyulladás?

Már 2. hete fáj a fejünk, el van dugulva az orrunk, köhögünk, sőt, még feszül az arcunk is… Sok esetben nem fordítunk figyelmet az észlelt tünetekre, azt  gondoljuk egy egyszerű  náthával van dolgunk. Biztos  hogy így van?

érdekel »
Éjszakai köhögés
Köhögés

Éjszakai köhögés

Önnel már előfordult, hogy az éjszaka kínzó köhögésre ébredt.  Ennek oka jobb esetben egy sima megfázás lehet, de  lehet, komolyabb betegség figyelmeztető kezdeti tünete is  – bronchitis, tüdőgyulladás, COPD, asztma, reflux – kezdeti tünete is lehet

érdekel »

A szabadabb légutakért az RC-Cornet termékekkel

Hasonló tünetekkel küzd, mint a fent olvasott cikkben?
Szabaduljon meg a köhögéssel, arcüreggyulladással vagy éppen az ordugulással kapcsolatos gondjaitól az RC Cornet termékekkel!